Saturday, August 27, 2011

Mulut Bau Longkang....

haa..kali ni entry ni agak kasar sikit bunyi tajuk nyer...
slalu gak kite dgr ayt ni skarang an..
kadang2 lgi hebat pon ade...
mane xbyer mentality owg skarang ni kdg2 mkin xde dah aq ras..
dah mcm sakit mental kot..
hihi...

ntah ape nak jd skarang kan..silap sikit kene sial,bangang, bodoh n byk g yg lebih bombastik..
ntah pape..cube la kawal sikit..
bukannyer ape, bukan ke kita ni sng owg timur terkenal dgn budi bahasa nya.
n klu dah sowg 2 sembur bnde2 mcm 2, jgn harap la si mangsa akn berdiap diri..
maka, belaga2 lah seperti aym sabung kedua2 nya..
haish...igt org..aym rupenyer..(jgn marah)

kadang nie pulak, gaduh bukan sbb hal besar sgt pon..
hal kucing berak dn rumah la...
hal anak kau nangis tgh malam la...
hal bini die lagi cntik la..
adoi ai..pe la kan..kalah budak2 perangai nyer...
jd lah contoh kpd anak2 mude..ni x..
2x5 je..haa..=10..
hihih

haa..klau dulu oang g suke degki2 ni kita panggil busuk hati kan..
skarang ni klu mulut jahat kita panggil mulut longkang..
kalau mte jahat nak panggil ape ye???
urmmmm....

nsihat anak muda spt aq ni adalah, jagalah tutr kata kita..
krna kata mencerminkan bahasa...
bahasa mempamerkan budi...
hihihi..begitulah..

p/s:kalau terasa nak marah, g lah mane2 ceruk..pergilah jerit sekuat hati..hihi


~ tidak merujuk kpd saya ok..>,<
*peace no war!!!

Monday, August 22, 2011

Cerewet bangat...

hari ni aq nak mambincangkan tentang CEREWET....
huhuh..simptomni slalu ade dikalangan perempuan..
bak kate orang klau dibawa perempuan keluar brshopping alamatnyer smpai kemalam lah..
masalah ini juga dihadapi oleh aq sendiri...
aq boleh dikatogorikan tahap kritikal gak r..
sebab aq kalau nk beli sesuatu tu kadang2 sampi men gambil masa berjam jam utk membeli satu2 perkara..

sampai kadang2 ayh aq smpai naek bosan lah teman aq pergi shopping..yang die xboleh tahan lagi bile habis semua kedai aq lawat tp xde satu pon yg berkenan kat mate aq..hihihi
tp sebenarnyer perempuan ni bukan lah secerewet mane pon..
n cerewet ni sebenarnyer perkara yg agak bagus ye..

hal ini kerana(ceewaahh) bile kite pilih betul2 baru lah kite puas hati..
nanti xdelah membazir..baru pakai beberapa kali dah xsuke..
ye lah kan...alah membeli menang memakai..
dah terkeluar dah tempias sastera aq..
(mmg aq minat sastera tp boleh smbung sains pulak)ihihihi

ok lah..kpd lelaki2 yg sebok merungut bahawa gurl ni cerewet, bentilag membebel ye..
jd lah peneman yg setia kpd nya ketika bershopping..
lagi2 dah nk raye ni kan..
masing2 mmg sibok membeli baju2 baru, kasut baru n semua yg baru2 lah..
jgn smpi ade pakcik makcik kat luar sane 2 smpai gigi palsu pon baru gak dah la yer..
hihihi...
(cuma bercanda aje)

ok lah..xtau nk tulis pe g...
akhir kata " SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI"
yg bakal tiba lame lagi...
membeli 2 berpada2 jgn sampi membazir pula...><


Friday, August 19, 2011

cerita Hati

pergaduhan???kenapa harus ada??persengketaan, kenapa harus dicari...air mata xpernah lekang ditubir mata aku..hati ni sangat2 mudah tersentuh pabila sidia memarahi aku...aku akui yg aku sgt mudah slh cakap.tp aq xbermaksudkan apa2..

mengapa harus dilukai perasaan jika kedua-duanya tidak mampu menanggung??
kedua2 kami baru sahaja belajar mengenali...baru sahaja menyemai perasaan syg...tp hati ni sgt mudah dicuri olehnya..dan sgt mudah terasa..dgn sikapku yg manja, kadangkala aq dirasakan lebih suka mangarah..
tp bukan itu yg ku maksudkan...akhirnya kedua duanya terluka.. 

hati selembut sutera....
tidak dpt dinafikan lagi, hatinya yg benar lembut membuatkan aq sgt menyayanginya..lebih mudah mengalah dan sgt tenang menghadapi amarahnya, membuatkan aq begitu kagum dgn kecekalannya..
tetapi, mengapa hati ini sekeras kerikil??ssh utk mengalah tetapi sgt cengeng utk m'hadapi masalah sendiri...
"lembutkanlah hatiku selembut hatimu"... 

mataku buta....
mmg bute pun sebab aq sgt2 mudah tersadung..xkira lah kat mane pon.smpikan klu kat mall pon blh t'sadung..
walaupun mataku buta, tetapi hatiku celik..hatiku dicelikkan olehnya..(betulke ayt aq nie)......... nasihat,bimbingan,kekuatan, sntiasa ada bersama2 dirinya...aq akui aq telah byk kali "couple"..mudah sgt menerima..itu satu lagi menunjukkan bahawa mataku ku ini mmg la buta..xreti memilih..akirnya, hati sndiri juga yg merana...tp aq harap yg aq akn kekal dgnnya...krn,mataku telah buta n hatiku telah dirantai..mcm ne nk lari lagi?????

aq harap kami kekal bersama w'pon begitu byk halangan...
sy syg dia sgt2.....ILYSM girlemoticon


Wednesday, August 17, 2011

Sambutan Plg Istimewa!!!!

huhuhuhuhu...
saya dah pon berjaya mencapai 19 tahun..
besar dah aq rupenyer...

birthday aq smalam..bersamaan 16 August..
nak tulis entry nie smalam but, terlalu happy kan smpi xsempat nk tulis..
k, hari nie after selesai berbuka, aq behajat nk tulis pengalaman semalam.

rase mcm nak terbang je semalam sebab happy sgt2..
mane xnyer, dah la puase tp sempat g pergi sambut birthday aq..
itulah semangat Mohd Hanif B. S.M Johan...
sanggup die usung kotak yg besar 2 dari mlake smpi seremban ni..
but bukan la usung, die nek bus..
tp aq amat2 menghargainyer...
die xkesah pe orang nak pk..janji kotak 2 sampi ke tgn makwe die yg comel ni..huhu

ok..nak dijadikan cerita, aq smpi dulu la kan kat term..
nak tggu die..sambil aq leka mengelamun, tetiba seorang mamat dudk sebelah aq smbil meletakkan kotak yg agak besar..
terkejut i..hihihi
bile smpi mule la kan pk program pe nk wat bulan2 pose nie..
last2 g tngok wyg..pe slh nyer kan..tengok wyg je..
then die tman aq g cari kasut..yg 2 xheran sgt la kan..
mmg die slalu kne teman aq pon..
tp yg nie laen sikit..
sanggup die bwk kotak 2 kemana-mana..smpi kesiyan aq kat si dia nie..

org sekeliling mmg pndang je la kan..
tp ape aq kesah..
ade boy korang wat mcm boy aq wat nie..
xde kan..hihihi..

pas dah dpt kasut yg berkenan di hati, kami pon berehat sebentar..
tgh2 berehat nie, tetibe mate aq ni skt la pulak melihat rmbut cik abg sy ni yg agk pnjg.
kemudian aq pujuk la die tok pergi gunting rambut..

nak g gnting rmbut kne kua dri term r..
coz kat dlm term 2 agk mahal..
g lah cari kdai gntg rambut..
selesai gntg rmbut..smbung jln blk..

sgt2 penat berjalan di bulan puasa ni...urrmmmm...
dah smpi wktunyer kami pon pulang..

aq juga terpakse lah bwk kotak yg besar 2 blk nek bus coz nk bwk krete ayh nk gune..
(alasan..sbnrnyer xbrani lg nk bwk krete)

dipendekkan cerita..smpi lah aq dirumah..
kemudian berkobar kobarlah kan nak tengok isi dlm nyer...

jeng..jeng..jeng...

~ ha, klu tengok kotak msti da bleyh agak an isi dlm nyer..
tp ternyata..bukan sbb....

~ ha, ni yg plg atas skali..n bear nie comel bangat.,.
pas 2 ade...

~ini juga..rumah nie ade lagu tau..

~ yg plg sweet..syg sy frame kan pic nie...
suke2..>,<

~ dlm kotak nie juga ade baju...comel kan...

~ then, keychain......tengok 2..tarikh burfday sy lahhh..hihi

~ dpt kad raye gak..kad raye ni pon ade lagu...
si die owg plg awl wish slamt ari raye kat sy!!

~ lastly, kad ucapan..huhuhu..
xterkate sggh mase bacenyer..
see, byk sggh hadiah dlm kotak ajaib 2..
semua 2 duet die sndiri..duit gaji dri titik peluh die..
waa...sy syg die sgt2...
i love u soooooo much Hanif..

~ inilah burfday gurl..huhuhuhu

~ dan inilah org yg dah curi hati sy!!!!!

Thursday, August 11, 2011

My Boy

k...agk lame gak la aq tak ringankan jari2 aq ni nk taip entry kat blog nie..
ni nak crite tntg boy sy..

my boy
~ so sweet
~ sempoi (xreti nk b'gaye sgt) tp ttp suke
~ pndai kawal marah (xsuke sgt mrh sy)
~ kuat mkn (sgt3)
~ rajin
~ manje (dgn sy lah)
~ rajin layan prangai ngade2 sy
~kuat jelez (tande syg sy)
~ ade gg yg comel..suke gg die..hihi
girlemoticon
byk lagi laaaa...
baru je sbnrnye knl si dia.tp die pndai takle sy..hihi..
siap bagi coklat tp malu2..weekk..
saje tls entry nie sbb tibe2 tringat kat die lepas dgr lagu "lelaki seperti aq"nynyian Alif satar
klakar sikit lagu nyer..hihi..tp elok la jugak lagu ni ade..
blh la jugak org yg suke berhayal mcm aq ni dgr an

k..nk smbg b'hayal lg..t da msok stdy da xleyh b'hayal slalu dah..
kot nk pon b'hayal dgn buku2 yg tebal jer..

uurrmmm...dia mai dah...(khayalan)

sedikit petikan lagu 2..
oh baby2
jgn kau marah sebab ku tolak,
ku tahu kamu cntik,
ku percaya kau baik,
ku yakin pasti ada lelaki yg tertarik..

oh baby jgn kau dndam, 
sbb ku enggan,
bercinta aq mahu,
tapi tidak dgn mu,
ku sudah ada satu,
 kekasih yg menunggu

~ comel lagu ni...serius....xtau nk ckp pe dah...
girlemoticon

Saturday, August 6, 2011

Adat Dikenang...

setelah mengorek ngorek idea dlm pale otak ni..akirnye ku temu sesuatu utk dibincangkan..

ok..hari ni aq nak crite sikit pasal adat negeri aq yang sgt lah istimewa.
iaitu adat pepatih...

ok...Adat pepatih mementingkan keturunan dari sebelah ibu..
Organisasi hidup masyarakat adat ini berteraskan 12 kelompok keluarga yg besar yang dipanggil "SUKU"
bukan tiga suku k...hihi

dan ada byk pecahan2 nye lagi spt Lembaga, Buapak,Perut, dan byk lagi lah..
kalau diceritakan, abis pening lah korang dgn name2 nyer..
mengapa aq katekan Adat Pepatih ni special???
sbb nyer hanye adat Pepatih je yg ada amaln2 nie..
meh aq bincang sikit....

1.pembahagian harta
acecececec...harta ni gak la aq letak plg awl kn..dlm adt pepatih ni, lebih mengutamakan anak perempuan.
oleh itu, harta akn lebih diserahkn kepada ank perempuan..manakala ank lelaki hanya akn dpt harta2 yg boleh dipungut spt hasil tanaman..
* utk maklumat lanjut tntg pembahagian harta klik sini

2.perkahwinan..
utk berkahwin juga, ada larangan nya..dlm adat pepatih, perkahwinan satu suku agk tidak disukai.
seboleh bolehnya jgn dikahwinkan ank yang sama suku..tp masa sakrang ni kan..mane nk tau,..
dah sedap2 b'cinta last2 satu suku plak kan..so, klu nak kahwin gak, yg aq tau akn ade dnde dikenakn..
spt buang ngeri@ daerah(aq xbrape psti) n denda..

~ pkaian minang

3.tempat kediaman di kawasan isteri/ibu
jika perkahwinan dilangsungkan, si lelaki akan tinggal kan kmpung halaman & menetap di kawasan isrerinya sebagai orang semenda..
(ini bukan queen control k tp adat)tp skarang ni jarang dah berlaku kerana ank2 lebih suka mempunyai kediman sendiri..

~ rumah tradisi n9

Adat ini satu pegangan hidup yang unggul yang diwarisi dari generasi ke generasi..
bak kata pepatah "biar mati mak,jgn mati adt"..smpi begitu skali kan..

tp jgn lah smpi tkt nak berteman dgn orang2 n9 ye..kami baek2 belaka...
adat ini lebih kpd menjaga keharmonian masyarakatnya..
saya org n9 juga,..ok jer..hihihi..


~ b4 tamat nah lagu n9...lagu ni memeuji tau..dgr la..


Wednesday, August 3, 2011

meRoyAn

haa....hari ni cik Panda nak Goyak cikit psl MeroyAn...
knp tetibe nak cite pasal ni???
mst t'tnye2 an..
sbb nye.....saje2 je...sbb baru2 ni saya baru je pas b'bincang dgn my mum
(merangkap hal ehwal pertanyaan peribadi)
tentang topik ni r..

mreoyan atau same juga dipggil rayan sebenarnye adalah satu jenis kemurungan...
kemurungan yang gile-gile kritikal..
kemurungan jenis ini dialami oleh wanita, ada kalanya lelaki juga..
& simptom ini berlaku selepas melahirkan anak..
bagi yg t'pinga2, llki xmelahirkan ye..tp terima dapat ank la kan..hihihih.

meroyan ni berlaku sbb kadar hormon yg tidak menentu dlm badan wanita ...
(sbb baru melahirkan anak)
meroyan juga boleh mengganggu jadual tidur sehinngga jadual tidur anda tidak menjadi normal..

meroyan ini harus lah dicegah..
bak kate org2 tue, mencegah lebih bauk dari mengubati kan...
aceeeewwaaaahhh..
oleh itu, si suami harus lah memainkan peranan yang penting dlm menjaga si isteri ketika hamil & juga selkepas melahirkan..

jangan lah pulak ditinggal kan sendirian..hihi.
(ckp mcm owg tue lak aq ni)

sbnarnye kata2 ini diungkapkan oleh mak...
sya hanya berkongsi apa yang diceritakan oleh mak saya..

fakta2 tambahan juga didapi dri pencarian di inyernet..hihi.

kali ni agak formal tjuk perbincangan nyer..xpo lah..sekadar tmbah pengetahuan...
ne lah tau bleh praktikkan t..bkn kat psgn je..
kat adk bradik sndri pon boleh..

tp mase skarang ni meroyan boleh jadi kat mane2 je...kat FB pon boleh..
trok sgt dah simptom ni...

tp mugkin juga sbb
  
so, yang muda mudi 2, control la tahap meroyan anda k...


~ jangan meroyan kat cini k..hihihihi

'tgh sakit perot sebenatnyer ,mase twat bnde nie...sape nak tlg saya??
sara dah nak meroyan nie??kah3..sape syg sy tlg cepat.'
kah3.....

~ sekadar ganbar hiasan....


Monday, August 1, 2011

Ragam Ramadhan...

selamat aRi nie Sehari B'puaSa...
OppPsss..clap..nak msok 2 Ari DAh cUme aq jeR yg Xreti2 g Nak tido...
ye R rutiN haRian MenunggU smeoNe blk Tp kDg2 Aq tdo Je tros...
hihihihi..

nak Crite Pasal menu B'buka taDi seBenaRnya..
seBenarnya xde lah Banyak nePon mEnu nYa..
ye laH kaN xbAek memBazir...

Tadi Ade lauk RenDang aYam, puCuk Ubi TemPoyak, KurMa, Ikan maSin, KeraBu mangge(mmg sodap)
air lak ade air teh panas, air kelapa, air tmbikai..huhuh
kuih: putu mayam, kuaci, pasemboq, n byk g..
(2 lah masing2 beli ikot nafsu)kah3....
tp aq mkn xseberaPa deR...

KAng peCah pewot lak t...

tp mmg lah kan..
Td aq G lah Singgah Di baZar Ramadhan..
penoh tOl owg..Rase rimas Lak Aq...
haish...

k Sebelum Aq habisKan ayt2 terakhir nie..
Igin aq BerpeSan supaye bulan puase ni b'ala kadar je r..
hihih

pesan kat dri sndri gak ni..
jgn t smpi kite jd mcm ni sbb t'lebih mkn sudah...
hihihih...
(igt, t raye xlawa n mudah dpt sakit)
so, jagalah pemakanan anda..hihih
~ nasihat dari jbatan kesihatan... >,<